Startpagina.
Vijveronderhoud
Vijveronderhoud
Lente (watertemp.10-15C°)
Zomer (watertemp.boven 15C°)
Herfst (watertemp.12C°-8C°)
Winter (watertemp.onder 8C°)
Problemen oplossen


Bezoek onze koi-site!
 
Vijveronderhoud


Onderhoud in de herfst

  De belangrijkste bloeiperiode is voorbij. Naarmate de temperatuur daalt hebben de vissen minder eetlust en hoeven dan niet meer gevoerd te worden. In deze periode van het jaar vraagt de vijver terug een beetje meer werk. Zeker in de periode van de bladval.

Uit te voeren onderhoud
 • Om de veertien dagen de waterwaarden controleren blijft aangeraden. Corrigeer waar nodig.
 • Het wekelijks reinigen van de filter mag afgebouwd worden naarmate men minder voederd.(pomp stilleggen, filter laten leeglopen - niet in de vijver- met enkele emmers vijverwater doorspoelen, filter terug in gang zetten, bacteriën bijvoegen en klaar is kees)
 • Belangrijk is nu om de reeds verdorde bladeren van de waterplanten weg te snijden voor deze naar de bodem zakken.
 • Plaats een afdeknet over de vijver, dit voorkomt bladval in de vijver.
 • Verwijder de UV-lamp, reinig het grondig en vervang eventueel de lamp.


 • * In de herfst is het temperatuurverschil tussen dag en nacht dikwijls groot waardoor in kleine vijvers dikwijls een jojo-effect optreed in de watertemperatuur. Na de eerste nachtvorst mogen alle planten die in het moeras staan tot 2cm boven de grond worden afgesneden om vervuiling van het water tegen te gaan.

  Een probleemloos voorjaar begint in de herfst
  In de herfst en winterperiode krijgt de vijver het moeilijk. De biologische activiteit neemt af. Juist nu krijgen we de meeste verontreiniging in de vijver. Bladinval, inspoeling en heel veel vervuild regenwater zorgen voor een zware belasting van het vijverwater. Indien we nu niet ingrijpen krijgen we in het voorjaar gegarandeerd problemen. Door de opbouw van slib en afvalstoffen hebben allerlei algen een overvloed aan voedsel. Indien de watertemperatuur weer gaat stijgen krijgen we een algenexplosie. Door Winterstabel te gebruiken wordt een groot deel van de afvalstoffen meteen omgezet. In het voorjaar krijgen we nu veel minder last van algenbloei omdat er weinig of geen voedingsstoffen meer aanwezig zijn.

  Perfect pond Winterstabel is speciaal ontwikkeld om bij temperaturen onder de 10 graden slib en afvalstoffen af te breken.

  HOE GEBRUIKEN?
  Voor winterstabel geldt dezelfde dosering als Perfect Stabel. Indien u reeds Perfect Stabel gebruikt, begint u meteen met de onderhoudsdosering Winterstabel. Gebruikt u nog geen Perfect Stabel, dan begint u de eerste vier weken met de aanvangsdosis winterstabel. Indien de watertemperatuur weer boven de 10 graden komt stopt u met het gebruik van Winterstabel en begint u weer met Perfect Stabel.

  DOSEERVOORBEELDEN
  Vijverinhoud 5000 liter: aanvangsdosis 20 gram per 1000 liter, is 100 gram per week gedurende 4 weken, daarna overschakelen op de onderhoudsdosis die u wekelijks in de vijver doet. Onderhoudsdosis 4 gram per 1000 liter is 20 gram per week elke week !!

  Vijverinhoud 15000 liter: aanvangsdosis 10 gram per 1000 liter is 150 gram per week gedurende 4 weken, daarna overschakelen op de onderhoudsdosis die u wekelijks in de vijver doet. Onderhoudsdosis 2 gram per 1000 liter is 30 gram per week elke week!! U ziet dat u als onderhoud elke week maar een klein beetje Perfect stabel nodig heeft.

  www.devijver.info - Instellen als startpagina.

  Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help